Wat zijn de populairste openingsdansen?

populairste openingsdansenTijdens de voorbereiding van je huwelijk is de keuze van de openingsdans vaak een zware opgave. Je wil graag origineel blijven maar tegelijkertijd moet het nummer ook romantisch zijn en moet je er goed op kunnen dansen.

Om te weten te komen wat de populairste liedjes waren voor openingsdansen, heeft men in Groot-Brittannië een onderzoek gedaan bij 2000 organisatoren van huwelijken waarbij gevraagd werd welke nummers het meest gekozen werden. Het populairste nummer was het bij ons misschien minder bekende, maar daarom niet minder mooie, ‘Amazed’ van Lonestar. Andere bekende nummers in de top 10 waren ‘I don’t wanna miss a thing’ van Aerosmith,  ‘Fom this moment’ van Shania Twain en  ‘Everything I do’ van Bryan Adams.  Op de lijst stonden verder nummers van Take That, Robbie Williams, Westlife en Van Morrison. Natuurlijk is dit maar een beperkte selectie en jouw ideale nummer hoeft daar niet noodzakelijk tussen te zitten. Laat je bij je eigen keuze vooral niet leiden door de mening van anderen of door wat al dan niet als een ideaal nummer voor een openingsdans wordt beschouwd. Belangrijk is dat jij en je partner het liedje mooi vinden of dat het voor jullie een speciale betekenis heeft en het enige wat je dan nog moet doen is met volle teugen genieten van jullie openingsdans.

Trouwen voor de wet, of trouwen voor de pret ?

trouwen voor de wetIn ons land is men pas officieel getrouwd als men getrouwd is voor de wet.  Alhoewel de meeste ceremonie en de meeste feestaandacht naar het kerkelijk huwelijk gaat; toch is het wettelijk trouwen het belangrijkste.

Wat moet je ondernemen als je wilt trouwen voor de wet ?

Als u wilt trouwen voor de wet, dan moet er een aangifte van het huwelijke gedaan worden.  Deze aangifte doet men in de gemeente waar één van de toekomstige partners is ingeschreven.  Vroeger moest dit wettelijk huwelijk verplicht in het gemeentehuis doorgaan, maar sedert enkele jaren kan een wettelijk huwelijk ook buiten het gemeentehuis worden afgesloten.  Men moet er wel op bedacht zijn dat het huwelijk voltrokken wordt op een plaats met een openbaar en neutraal karakter en de gemeente moet het gebruiksrecht over de ruimte hebben.  Als men op een andere plaats dan in het gemeentehuis wilt trouwen, dan bespreekt men dit best met de dienst burgerlijke stand van de gemeente.

Alternatieven voor trouwen voor de wet

Een bijna volwaardig alternatief voor het trouwen voor de wet, is het wettelijk gaan samenwonen.  Door het samenwonen wettelijk te laten registreren genieten de partners over een reeks beschermingen die tot vroeger weggelegd werden voor gehuwde partners.  Om een wettelijke vorm van samenwonen te laten vastleggen moet men zich melden bij de Burgerlijke Stand van de gemeente.  Een overeenkomst van wettelijke samenwoning kan uiteraard alleen maar gebeuren als u ongehuwd bent of als u niet gebonden bent door een andere vorm van samen wonen.  Ook al is alles vrij goed vastgelegd bij een overeenkomst om wettelijk samen te wonen, toch is het verstandig om deze overeenkomst bij een notaris te laten vastleggen.

Men kan uiteraard ook opteren om feitelijk te gaan samenwonen.  Hierbij verklaart u alleen maar dat u met iemand samenwoont en met die persoon één gezin vormt.  Dit laten vastleggen kan gebeuren aan de hand van een standaardformulier dat bij de gemeente beschikbaar is.  Vaak kan het document hiervoor ook online aangevraagd worden.

Een samenlevingscontract wordt meestal afgesloten om elkaar meer zekerheid en bescherming te bieden.  Dit contract dient niet door een notaris te worden opgesteld; maar een tussenkomst van een notaris weegt bij eventuele betwistingen toch altijd iets zwaarder door.  Om die reden zouden we dan toch aanraden om een samenlevingscontract bij een notaris te laten registreren.

Trouwen voor de wet: het bewijs

Als je een bewijs wilt dat je getrouwd bent voor de wet, dan kan dit aan de hand van een huwelijksboekje.  Zo’n trouwboekje moet men altijd betalen en kost bijna overal 15 euro.  Indien u voor werkgevers afschriften wenst uit de huwelijksakte, dan kost dat ook enkele euro’s.

De symbolische waarde van trouwringen

trouwringenStapt u binnenkort in het huwelijksbootje? Dan hebt u vast al heel wat dingen aan uw hoofd. Het vinden van een geschikte trouwlocatie, de juiste trouwkleren, enzovoort. Een centrale rol wordt natuurlijk gespeeld door de trouwringen. Het zijn de symbolische tekens die u en uw geliefde in de echt zullen verbinden. De keuze voor bepaalde trouwringen zegt ook veel over uzelf. Zullen het luxueuze, dure ringen zijn of eerder sobere trouwringen die vooral symbolische waarde hebben? Een opvallende gouden ring of een subtielere keuze? In tegenstelling tot de verlovingsring, is dit gelukkig een keuze die u samen kunt maken.

En wat met het graveren? Sommigen laten hun namen en de trouwdatum in de ring graveren, terwijl anderen er enkel de datum of net niets laten in graveren. Het is aan u om te bepalen hoeveel symbolische waarde de trouwringen hebben. Misschien bent u een vooruitstrevend type, en wilt u wel eens iets anders dan gewone ringen. Sommige mensen kiezen er immers voor om iets rond hun nek te dragen of een tattoo te laten plaatsen. Zolang u van mening bent dat het past bij uw stijl en karakter, kan alles. Sommige mensen laten ook ringen op hun handen tatoeëren omdat ze allergisch zijn voor bepaalde metalen. Denk maar aan die bekende zanger van Clouseau!

Bruidsboeketten: de kers op de huwelijkstaart

bruidsboeketZeg het met bloemen! En al zeker op de mooiste dag van uw leven: op uw huwelijk fleuren mooie bloemen de verschillende locaties vakkundig op. Maar het bruidsboeket, da’s natuurlijk nog altijd het belangrijkste bloemstuk van de hele dag. Het is vooral leuk als de rest van de decoratie en accessoires (de andere bloemen, uitnodigingen, tafeldecoratie) een beetje passen bij uw bruidsboeket, dan kan u met een terugkerend motiefje of een bepaald kleur als rode draad perfect doen.

In de meeste gespecialiseerde trouwwinkels vindt u dergelijke boeketten. U kan uzelf vaak ook een ‘totaalpakket’ aanschaffen, waarbij u bijvoorbeeld uw bruidsjurk en bruidsboeketten in één klap koopt. Op die manier passen jurk en bloemen naadloos bij elkaar. Neem zeker een kijkje op de sites van de verschillende speciaalzaken, want meestal kan u al online een keuze maken van uw favoriete boeket. Ten slotte is het aan te raden om u ook wat te informeren over de zgn. ‘droogboeketten’. Deze bruidsboeketten moeten qua stijl en klasse zeker niet onderdoen voor de klassieke boeketten. Een gedroogd bruidsboeket gaat jarenlang mee, en kan u jarenlang helpen herinneren aan die mooie dag. Tip: een droogboeket kan zelfs de bruidegom jaarlijks helpen om de huwelijksdatum te herinneren!

Vrijgezellenfeest of vrijgezellenavond? Ontdek hier enkele ideeën!

vrijgezellenavondWanneer mannen aan hun vrienden vertellen dat ze gaan trouwen, dan krijgen ze eerst dit te horen: “dommerik!” En vervolgens wordt er gevraagd wanneer het vrijgezellenfeest doorgaat. Sommige dingen veranderen nu eenmaal niet. Bij vrouwen ligt dat misschien anders, maar ook zij verwachten doorgaans een spetterende vrijgezellenavond, voor ze hun vriendin in het huwelijksbootje laten stappen.

Maar wat doe je op zo’n vrijgezellenfeest?. De meesten denken meteen aan allerlei knotsgekke verkleedpartijen in de stad, gevels die bekleed worden met WC-papier, een bed vol confetti of een ezel in de garage. Dat soort dolle pret. Vaak komen er ook een aanzienlijke hoeveelheid alcohol en een aantal schaars geklede dames of heren bij kijken. Allemaal erg plezant, maar er bestaan nog andere mogelijkheden.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een heus spel voor te bereiden voor de verloofde. Via een zoektocht door de stad wordt hij of zij geconfronteerd met zijn of haar -eventueel genante- jeugdjaren. Sommigen gaan nog een stapje verder en laten dit spel doorgaan in een buitenlandse stad. Er bestaan ook heel wat bedrijven die uw verloofde een onvergetelijke ervaring kunnen geven: een parachutesprong, een ritje op het circuit van Francorchamps,… Als u het kan bedenken, is er meestal wel iemand die het kan verwezenlijken.

Het belangrijkste is dat u ruim op voorhand met enkele goede vrienden afspreekt om te bedenken wat het beste zou passen bij de verloofde. Zo gaat u gegarandeerd een onvergetelijke vrijgezellenavond tegemoet. Tenzij de geestrijke dranken echt goed vloeien natuurlijk.